Haring
Maatjesharing
Test
Wist je dat de haring in grote scholen leeft in het Noord-Atlantisch gebied? Jaarlijks worden er duizenden tonnen haring gevangen. Nederland zette de haring wereldwijd op de kaart én zorgde ervoor dat deze vis een echte delicatesse werd. Wij zijn er dan ook trots op dat we de haring, vol met gezonde omega 3-vetzuren, mogen aanbieden.
Hollandse Nieuwe Haring: wat is dat precies?
We spreken over ‘Nieuwe Haring’ als de haring gevangen is de periode van eind mei tot juli. In de winter zijn haringen namelijk heel passief. Ze zwemmen in grote scholen diep in de zee en eten niet of nauwelijks. Als in het voorjaar de zon gaat schijnen, worden de haringen actief. Door de zon gaat plankton in de zee groeien. De haringen eten dit voedsel graag. Hierdoor kunnen ze later in de zomer hom en kuit ontwikkelen en zich voortplanten.
Als vissers eind mei de haringen vangen, zijn de haringen door al het eten dus goed vet. Na de vangst, verwerken fabrieken de haringen op traditionele Nederlandse wijze: kaken, zouten en invriezen. Nadat de haringen zijn ingevroren, begint het rijpingsproces. Al na enkele dagen is de haring geschikt voor consumptie. Deze haring noemen we ‘Hollandse Nieuwe’ of ‘Nieuwe Haring’. Ieder jaar is de start van het nieuwe haringseizoen weer een groot feest.
Ingevroren haring kan overigens maandenlang bewaard worden. De voorraad voor het hele jaar wordt dus in zes weken gevangen. Naarmate de haring wat langer ingevroren is, rijpt de haring wat door. Hierdoor kan de haring wat zouter worden.
Waar komt de haring van Dulk Haasnoot Seafood vandaan?
PRODUCT PAGINA AANPASSEN
Bestel nu onze topkwaliteit haring
Wat is maatjesharing?
Aan het eind van de zomer maakt de haring kuit (eitjes) aan. Hierdoor daalt het vetpercentage. We noemen dit ook wel ‘kuitziek’: de haringen zijn mager en niet meer geschikt voor consumptie. Haring die aan het eind van de zomer gevangen wordt, noemen we ‘maatjesharing’.
‘Maatje’ is een verbastering van het woord ‘maagd’. De haring is immers in die periode nog maagd, want er is nog geen kuit of hom (zaadcellen) geschoten. Een haring is overigens pas na drie jaar geslachtsrijp en in staat om hom of kuit aan te maken.
Hoe wordt haring gevangen?
Vissers in Noorwegen en Denemarken vangen de haring voor Dulk Haasnoot Seafood. De beste methode om haring te vangen, is met de Purse Seine Methode. Deze techniek noemen we ook wel ‘ringzegen’. Hierbij wordt een groot, rond visnet om een school haring getrokken. De vissers trekken de onderkant van het net samen waardoor de vissen niet meer weg kunnen. Daarna wordt de vis omhoog gezogen en aan boord opgeslagen in koeltanks. Een andere methode om haring te hangen, is met een trawler. Dit is een vissersboot met een trechtervormig sleepnet erachter.
Hoe wordt haring verwerkt?
Als de haring aan land is aangekomen, wordt deze op de Hollandse manier verwerkt: gekaakt, gepekeld en ingevroren. Het verwerken gebeurt voor ons in twee fabrieken in Noorwegen en twee fabrieken in Denemarken.
Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen
Ontvang regelmatig updates
- Het eerst op de hoogte van aanbiedingen
- Persoonlijke uitnodiging voor event
- Nieuws, updates, interessante dingen
Deense en Noorse haring bij Dulk Haasnoot Seafood
Bij Dulk Haasnoot Seafood bieden we de Deense én Noorse haring aan. Wij hebben al jarenlang goede contacten met de beste partijen. Qua smaak zit er een klein verschil tussen de twee haringen: de Deense haring is vaak iets zachter dan de Noorse haring. Doordat de Deense schepen iets langer op zee verblijven heeft het enzymen-proces in de haring een iets ander verloop dan bij de Noorse haring. U kunt bij ons kiezen uit vele maten en soorten partijen. Koploos, pakken van 17 kg, 2 keer 8 kilo en emmertjes van 5kg. Zo is er voor iedere afnemer groot of klein wat te kiezen.
Bestellen